Jumaat, 6 Oktober 2017

Best of Annecy Animation Fim Festival @Aswara.


Best of Annecy Animation Fim Festival @Aswara merupakan satu film festival yang dianjuran oleh Alliance Française de Kuala Lumpur (France Alliance KL) bersama ASWARA. Tahun lepas ditajukkan sebagai France Animation Film Festival. Tahun lepas diadakan sejajar France Film Festival.

Best of Annecy Animation Film Festival @ASWARA ini menayangkan sebanyak 7 buah film pendek yang semuanya pernah ditayangkan di Annecy. Tajuk filem-filem tersebut adalah:

Isnin, 18 September 2017

Lukisan Siti Suhaana



Artikel asal: https://www.hmetro.com.my/setempat/2017/09/263240/potret-kehidupan-suka-duka-p-ramlee-metrotv

Jumaat, 15 September 2017

Pameran Karikatur P.Ramlee

Lagi gambar dikutip sekitar alam maya. Kebanyakan dari insta artis sendiri.. Mohon klik 'baca lagi'

Datuk Lat bersama artis Ryzal Mysran

Lagi gambar bersama kartunis Lat

Pengkarya Nur Dalila & Lat

Bersama Datuk Lat di perasmian 2017

Datuk Lat menghampiri pelukis Rushdi.

Maka selesai upacara perasmian, Datuk pun dibawa jalan sekitar galeri diiringi kurator separuh masa, Encik Marzuki dan 'kurator-kurator' lain. Inilah lazimnya proceedure kat galeri. 

Datuk Lat di Galeri ASWARA

Lagi gambar Datuk Lat di pameran Potret & Karikatur P.Ramlee.


Khamis, 14 September 2017

Datuk Lat & Tan Sri P.Ramlee


Datuk Lat Merasmikan Pameran Potret & Karikatur P.Ramlee

Perasmian Pameran Potret & Karikatur P.Ramlee, ilham kartunis Kidol dan anjuran ASWARA telah berlangsung dengan jayanya pada 13hb September 2017. Ucapan setinggi-tinggi terima kasih pada Datuk Lat, walau kini kurang sihat, telah hadir susah payah dari Ipoh.

Menariknya, pameran ini berjaya mengumpulkan hampir 70 karya dalam pelbagai media dan

Selasa, 12 September 2017

Lat the Storyteller


Aku melukis. Aku memang suka melukis. Cantik tak cantik belakang kira. Aku menganggap dan merasakan aku seorang artis. Walaupun ramai tak setuju, tapi itu pendapat peribadi. Aku melukis.

Aku mula melukis sejak kanak-kanak lagi. Aku tak tau sejak umur berapa, tiada ‘hari bersejarah’ dan titik mula yang jelas, tapi aku ingat ketika berumur 8 tahun, aku melukis watak-watak ciptaan Lat dari Keluarga Si Mamat setepat-tepatnya. Berwarna-warni menggunakan magic colour. Aku meminati karya Datuk Lat. Aku ada 2 orang cartoonist yang aku minat, Ujang dan Datuk Lat. Aku baca karya Datuk Lat sejak dibangku sekolah lagi. Ibu bapa aku tidak pernah ketinggalan memiliki buku-buku collection Datuk Lat. Walaupun kini sudah terlerai-lerai dan sedikit lusuh, koleksi ini masih tersimpan rapi di rumah. 

Isnin, 28 Ogos 2017

AniFest 2017


AniFest 2017 anjuran ANIMAS dengan kerjasama Summit USJ telah berlangsung pada 25hb - 27hb Ogos yang lalu. Ini kali ke 3 AniFest diadakan. Walaupun aku rasa dah lebih tiga kali aku pergi event ini. Kali ini AniFest diadakan di tingkat paling atas USJ. Ruang lagi luas, pemamer lagi banyak dan pameran pun lagi variety. Selain toys dan hobby section, ada buku, ada doodle panel, ada syarikat animasi tempatan dan ada VR game store. VR game ni satu kedai terasing dan bukan part of the pameran tapi kebetulan premisnya terletak dekat situ juga.

Perasmiannya disempurnakan oleh Timbalan Pengarah FINAS, Datuk Azmir. Aku, kerana kekangan masa weekend tu, hanya dapat hadir hari itu saja. Maka tidaklah berapa ada nak ditulis.

Sabtu, 13 Mei 2017

Khamis, 27 April 2017

Animasi: Experience VS Formal Education

Mazlan, Ayie, Mahadi & Zol Tojo.
Department Visual Art UNISEL kelmarin telah mengadakan satu event di Balai Seni Visual Negara. Tahniah UNISEL. Event CINEMINI ini bertujuan menayangkan hasil kerja para pelajarnya dan memberi penganugerahan pada mereka yang score. Aku datang (dijemput dan diminta dijemput) hanya untuk menghadiri satu forum bertajuk INDUSTRY vs EDUCATION - asalnya. Tajuk ini telah di tone down kepada Experience & Formal Education akhirnya.


Isnin, 24 April 2017

Cara Menghadapi Temuduga Kursus Seni Lukis & Seni Reka: PELAJAR LEPASAN SPM.


Tips kepada pelajar lepasan SPM.
Tips berdasarkan pengalaman menemuduga pelajar.

Atas banyak kelemahan pelajar (kenapa tak bertanya pada cikgu sekolah ?) saya terpanggil untuk menulis. Selain pemakaian, sijil dan tingkah laku sopan dan bersesuaian, sebagai pelajar yang ingin menghadapi temuduga bidang seni tampak, anda perlu bersedia dengan portfolio masing-masing.

A Decade of Being A Father.

I now have 3 happy children. All boys. And yesterday marked a decade of me as a father. My first chid was born 10 years ago.

Unlike marriage, turning into a father is a whole new experience and responsibilities. And the first 4 to 5 years, the waking up in the middle of the nights, the cleaning up, the vomits and the trips to clinics, are nothing compared to the next 5 years. The school days are when your teaching and preaching shows in your child.

Every time I see myself in my children, I have fear. I fear they would grow up having my attitude, my fear and my bad habits. I read, when ever I come across any article on children upbringing. Be it from Islamic or Western view. I try to be a good father but I get angry too often too much. I never give up. But at those moments when my boys did something wrong, I would re-act and would think, am I too strict? or am I too lenient? I would try to recall what my father and mother would do when I was growing up. Maybe I think too much. I do not know. But one thing for sure, my doa and prayers for them has changed since. I pray for their steadfastness dan hati yang tidak berbolak balik instead of just being beriman (godly). I pray for their health and them being bersyukur atas nikmat itu (thankfull for their health), I pray for ilmu bermanafaat instead of just being pandai. And I pray that I am a good father to them, which I didn't pray for in the first few years.

Years coming will not be any easier I suppose. Hanya Allah yang lebih mengatahui.

Happy Birthday Fahad !

Rabu, 19 April 2017

Jahat oleh Shafiq Ghazali

Shafiq Ghazali, 2016, Jahat, Petaling Jaya: Buku Fixi.
ISBN 978-967-0954-26-4


Jahat mengisahkan satu perjalanan dua orang pemuda, Fan dan Jude yang cuba lari dari masalah masing-masing. Seorang sedang lari dari Polis, seorang dari gangster.

Intro ceritanya terus menerus berkenaan Affan yang telah membunuh seorang bangla dobi kerana sut nya terkotor sedikit. Penceritaannya amat cliché dengan plot dan style yang 'aku

Selasa, 4 April 2017

Millennials Children

Sambil Baring, 18 Okt 2016 

Sambil Duduk Disuap Makan, 2016

Sambil Belajar Sambil Tengok Laptop, 2016

Smart phone merupakan satu addiction sama seperti arak, menurut Simon Sinek, dalam satu wawancara. Penggunaan smart phone akan merangsang badan mengeluarkan satu bahan kimia yang dipanggil dopamine. Secara pasarnya dopamine ini chemical dalam badan yang biasanya terhasil apabila kita suka. Sama seperti mana smokers akan generate dopamine apabila merokok. Chemical yang akan membuatkan kita suka dan rindu pada 'bende tu' kembali. 'Bende tu' termasuklah nicotine, alcohol, gambling dan terkini, facebook like, youtube subscribers dan sewaktu dengannya. Its highly, highly addicted !

We have age restriction on gambling, smoking and alcohol, sambung Sinek lagi, dan aku mengangguk setuju dan menggeleng kesal dengan sikap lalai aku sendiri.

Sekian.

Sabtu, 1 April 2017

Rumah Kartun & Komik Malaysia

Gambar diambil dari Animas tanpa kebenaran. :)

Rumah Kartun & Komik Malaysia atau Malaysia Cartoon & Comic House terletak di Pusat Informasi Taman Botani Perdana, Tasik Perdana, Kuala Lumpur. Sangat cantik dan centered lokasinya selaraslah dengan apa yang ia pamerkan. Sejarah kartun Malaysia.

Pagi tadi ianya telah secara rasmi dibuka kepada orang ramai. Aku difahamkan tiket akan dikenakan kepada pengunjung. Mungkin RM5 seorang. Interiornya dibuat bagai satu lorong masa..

Rabu, 8 Februari 2017

From Mouse Deer To Mouse - 70 Years of Malaysian Animation

Transformers was made in Malaysia ! A fact taken from the book From Mouse Deer To Mouse - 70 Years of Malaysian Animation (ISBN 978-983-2538-33-2) and was written by Hassan Abd. Muthalib. This is the first publication to document Malaysia's animation history.

The book starts of with some detailing on world animation history and the animation techniques used in the past and present. It then goes on with Malaysia's animation history. A lot of the early parts were about Filem Negara Malaysia (now Finas PJ), the only place animation can be produce then.

The book then goes on to tell about the people and companies that has been part of Malaysia animation industry up till today. I like the fact that the writer uses a first person style of writing, making it sound personal.

Hassan took 10 years to write this book - alone. It involves 'enormous amount of research' but he admits 'some did not respond to my (his) queries or request.' Higher learning institution, universities, libraries and schools should each have a copy of this. A good reference for education.

This 293 pages, hard cover book is being sold at RM120 each. There's only 1000 copies and every

Khamis, 2 Februari 2017

Seni Lukis Dan Seni Reka | Adakah Saya Berminat ? | Tips Bagi Lepasan SPM

Ya. Ada yang datang bertopi sambil pegang handphone ketika temuduga.

Betulkah saya berminat dalam kursus senilukis dan seni reka? Am I really interested in Art & Design courses? Seandai anda lepasan SPM dan masih tercari-cari hala tuju, ini cara detect minat anda.

Berapa banyakkah anda melukis?
Berapa banyakkah anda melakukan kerja kraf?
Adakah anda mempunyai sketchbook secara terurus?
Anda mempunyai webpage / deviantart / behance account?
Melukis itu menggembirakan anda?

Jawapan yang positif bagi soalan tersebut menunjukkan minat anda.

Saya, sejak setahun lepas, berpeluang menemuduga calon-calon pelajar yang ingin meneruskan pembelajaran dalam bidang animasi (cabang senilukis dan seni reka - art & design.) Saya dapati ada ramai pelajar lepasan SPM yang tidak berminat dan tidak pernah melukis (secara konsisten atau secara hobi) namun ingin meneruskan dalam bidang art & design - hanya kerana tiada pilihan lain. Dan hanya kerana ingin ke universiti. Jangan. Nasihat saya jangan. You'll be wasting your time.

Bagi yang berminat, baca lagi.

Rabu, 1 Februari 2017

Haiya BidDoa -Doa Kebaikan Dunia Akhirat


رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
[البقرة :201]

Wahai Tuhan Kami, berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebikan di akhirat.
Dan peliharalah kami dari siksa api neraka.

Our Lord! Grant us good in this world and good in the hereafter, and save us from the chastisement of the fire.

Selasa, 31 Januari 2017

Bukittinggi, Padang Tour: What To Expect

Bukittinggi tour. Malaysian will search for Bukit Tinggi and that will get you to Bukit Tinggi near Genting. This article will talk about Bukittinggi in Sumatera Barat. A town near to Padang. A city of the Mingkabau people. It is an hour flight from KLIA.

I went to Bukittinggi in December last year and it's a little messed up holiday plan. Nice, but a little messed up. So, here are the things to expect for you to plan for your holidays there. And some tips.

Not to misguide readers, Minangkabau people are nice and friendly, the tour guide was helpful, the weather was a little cool compared to home, nothing to hate really.

It is just that I did not expect some unexpected things for a tourist spot most Malaysian will go after Bali, Jakarta and Surabaya and Bandung. So here goes. Read on..

Isnin, 9 Januari 2017

Malaysia First TV Series Animation Director: Kamn Ismail.


Kamn Ismail, Pengarah Animasi TV Bersiri Pertama Malaysia.
Kamarudin bin Ismail dilahirkan di Pengkalan Balak, Melaka, sebuah pekan kecil di tepi laut, pada tahun 1956 kepada pasangan Ismail b. Omar dan Habibah bt. Habib. Itu nama penuhnya. Dalam industri animasi ini orang kenal beliau dengan panggilan En Kamn. Kamn Ismail. Orang lama dalam industri dan orang yang bertanggung jawab mencetus idea asal Kluang Man.

Temuramah dengan En Kamn telah lama dibuat. 6 bulan lepas sebenarnya. Aku sebenarnya nak buat beberapa lagi interview dengan orang lain seangkatan En Kamn sebelum aku tulis satu artikel. Cross reference kata orang. Tapi memandangkan setelah 6 bulan aku masih tidak tercari masa, aku rasa biarlah aku start tulis mana yang ada dulu. Ini cerita ringkas perihal En Kamn. Amat ringkas.

Walaupun lahir di Melaka, En Kamn dibesarkan di Kuala Lumpur dan bersekolah di Methodist Boys School Sentul – rendah dan menengah. Setelah tamat persekolahan, beliau menjadi pelukis