Selasa, 13 Disember 2011

Piala Seri Endon 2011




Tahniah buat isteri, Zurin dan rakan sepasukannya Ida dan Siti atas kejayaan kemenangan Piala Seri Endon 2011, kategori kraf yang lepas.


Rabu, 7 Disember 2011

Sabtu, 3 Disember 2011

Line Drawing - Old Man


Finally, after a few years (years) I finally made it a point to joint deviantart. visit me and comment at http://farizghazali.deviantart.com/

Title : Old Man
Artist: Fariz Ghazali
Media: Ink on Paper
Size: A4!
Year: 1998

Jumaat, 2 Disember 2011

Line Drawing


This was done circa 1997-1998. Drawn on A4 paper. Picture from NatGeo mag - if i'm not mistaken. The figures seems to be a little bit out of proportion but the lines made it up for it. What do you think..?


Ahad, 27 November 2011

1433 Hijrah

Muharam - tahun baru. Ingat.
Rejab, Shaaban.. ingat.. sebab dah dekat puasa.
Ramadhan? Setiap hari sedar.
Berapa haribulan? 11.
Berapa? 13..
Setiap hari sedar dan sentiasa sedar.
Syawal? Ingat. Raya berapa haribulan. 14 Ogos.
Raya 1 Syawal la..
Zulhijjah? Ingat. Sebab Raya haji.
Eh.. ke Zulkaedah?
Zulhijjah la..
Eh.. ye ke?

Selamat menyambut tahun baru hijrah. Download takwim di sini.


Rabu, 23 November 2011

Harimau Muda Punca Diabetik


Kelmarin, pasukan Harimau Muda Malaysia telah berjaya memenangi pingat emas dalam sukan SEA di Jakarta. Berkalung tahniah. Kemenangan kedua dalam masa setahun di depan penyokong tuan rumah yang membenci segenap kita, amatlah manis. Keterlaluan sehingga menyebabkan diabetik pada seluruh rakyat Malaysia.

Tak lengkap cerita tanpa menyebut nama Khairul Fahmi dan Baddrol Bakhtiar.

Bagi menokok manis kemenangan ini, aku pun mencari lah sesawang utusan dan tulisan dari Indonesia pagi esoknya. Cerita dan berita. Banyak akhbar online Indon tidak melaporkan kekalahan. Atau belum melaporkan. Eh, tapi aku melayari internet sudah jam 8 pagi semalam. Takkan tak lapor lagi? Mungkin dilewatkan atau dimalaskan. Kalah.. buat apa nak cerita..? kan.

Tapi apa yang menarik adalah tulisan orang Indonesia. Bahasa Indonesia. Yang jauh telah mendahului Bahasa Malaysia dalam perihal dipengaruhi bahasa inggeris. Ya, bahasa kita juga banyak dipengaruhi atau dicemari bahasa penjajah itu. Tapi belum lagi keterlaluan. Pengaruh bahasa lain memang tak salah.. tapi ini sudah menceduk tanpa maruah, bukan lagi pengaruh. Aku takut esok-esok kita akan jadi macam ni. Tak jauh. Lagi 5 tahun, kita akan jadi se'baik' bahasa Indonesia.

Suporter dan kiper, Grup dan medali emas. Mengeksekusi, grogi, filisofi, pengekstrekdasi.. dan ntah apa lagi yang ngeri.

Aniwey, if tidak keful, bahasa kita wil tercemar like thet dalam fyucher terdekat. Bilifmi!!.


Jumaat, 18 November 2011

Alamak! Badai Semalam..


Alamak..! Badai Semalam..! Hampa. Pelakon OK. Lebih dari OK. Tapi setakat tu je. Yang lain-lain semua mengecewakan dan tak tertaraf istana budaya. Dua perkataan penting: Istana dan Budaya..


Khamis, 17 November 2011

Storyboard - Semangat Tuah


storyboard should convey not only the story but also the movement, pose and most importantly the feel - which, lacks in my drawing.

Isnin, 10 Oktober 2011

Haiya BidDoa - Doa Hilangkan Rasa Marah



A doa to get rid of anger. This was a tricky one. Getting a fun, loving character to get angry. Where should I start? Habib and Zara quarreling? Trowing toys and calling names? I pulled this one off remembering how my children, in anger, still manage to do the ultraman signature "fire!" gesture. That was cute.

There you go. Ultraman fire!

I decided not to have the fire gesture as it would be too cliche. Instead, I created a 'frame by frame cut' inspired by Ultraman classic transformation montage. Not only it would be fun doing it, I would also be getting my (older) viewers going "yeah.. i remember that!" or "Hey! Ultraman..! Ultraman right?"

Habib was superb. I knew this one would have to have all those fx and that alone will ensure replays amongst pre-schoolers - i think. Well, at least my 2 boys was exited. My animators did a good job on this. Fancy lightning, glows, camera shakes and all.

See here at 0:32

I wanted the old school sound fx. The mono, almost one layer, scratching raw sound of 80s. Like the original ultraman video.. (how do i explain sound??) but that will just have to wait.

And whats with the Palestine at the end of this clip? This was shown in a function collecting fund for the Palestinian. This and 5 other clips. ANIMAS -the malaysian animation association was invited to have a reel of half and hour shown. Haiya BidDoa was choosen among a few others. So, in support of Palestinian, why not. Again, I hope viewers (and myself) do get the doa and make an amal out of it.

Jumaat, 30 September 2011

ARNAB KURA-KURA



arnab kura-kura or kuntum & friends was first develop somewhat ten years ago! 10 years! it was stalled for a long period until we got RTM to air them in 2008. After 3 seasons (39 episodes) and a rating of more than 400,000 viewers at the highest; which makes it one of the most watched local animation content at that belting; arnab dan kura-kura finally got a nod from RTM to continue with its 4th season. Alhamdulillah and make doa all will run smooth.


our first development. a lot have since changed. amazingly, the blue flower survived untouched till today.




Selasa, 27 September 2011

Jumaat, 23 September 2011

Sabtu, 17 September 2011

Jalur Gemilang Lintang Pukang!


Tahun ni rakyat menyambut Hari Malaysia. 16 September. Perarakan diadakan pada Hari Malaysia sebab Hari Merdeka jatuh pada hari pertama Aidilfitri. Agak susah nak balik kampung dan berarak pada hari yang sama.

Maka saya penuh bersemangat mengibarkan bendera Malaysia sekeliling rumah sebulan menjelang Hari Malaysia. Ini sekitar rumah saya.




Ini bendera kita. Jalur Gemilang.


Ini pula wajah pereka Jalur Gemilang. Apakah ditiru, diambil inspirasi atau tak disengajakan sama, dengan bendera amerika, saya tak tau.


Yang jelas, kita sebagai rakyat Malaysia tau warna Jalur Gemilang dan tau maksud disebalik warna dan bintangnya. Walaupun ingat-ingat lupa, kita tau. Tapi banyak bendera yang dicetak dan dikibar dalam iklan adalah salah..! Tengok video promo ni..


Kuntum dan Chot dalam video ini pun tau. Jalur merah putih tu ada 8 kat atas dan 6 kat bawah. Barangkali yang tersalah tu tak sengajakan, tapi harap-harap lepas ini tidaklah terjadi lagi perkara seperti ini. (video di atas juga ada kesilapan pada Jalur Gemilang..)

Kek, iklan dan banner kat atas ni semua memaparkan Jalur Gemilang yang salah belangnya. Anwar Ibrahim pun salah benderanya.. Hehe.. Iklan kanak-kanak tu lagi la songsang habis. Kat bawah ni merupakan satu iklan promosi. Ini design atau bendera? Boleh ke buat macam ni? Aku pun tak tau.


Gambar bawah ni pula satu kek yang patriotik..! Tapi belang dia sekadar belang dan bintangnya sekadar bintang. Ini kek "Malaysia asal boleh"..

Beberapa tahun lepas ada keluar kenyataan dari JPM yang mengatakan tak boleh buat kek bendera sebab tak hormat.. nanti dipotong dan dimakan.. ye ke?


Seterusnya satu lagi kes rakyat yang sayang negara tapi kurang prihatin. Projek mamat ni agak menarik dan romantis, tapi sayang, sedikit kesilapan pada Jalur gemilang kita. Harap akan diperelok dimasa depan.

Sekali lagi belangnya sekadar belang. Jalur asal berjalur.


Nama bendera kita ni Jalur Gemilang. Tapi jalurnya pun lintang pukang, mana gemilangnya..?

Dan lain-lain gambar dalam internet yang aku cedok untuk menunjukkan kesilapan dan ketidakperihatinan kita. Bende kecik ke? Aku berpendapat tidak. Kita kenal mak bapak kita setiap inci wajahnya. Kita kenal anak-anak kita sifat dan tabiat. Sebab kita selalu menatap wajah mereka dan kita sayang pada mereka. Samalah..

Ini anak-anak saya. Anak-anak Malaysia, anak merdeka..! InsyaAllah.

Salam.

Ahad, 11 September 2011

Dear Diary:Spring Cleaning

Title - Dear Diary: Spring Cleaning
Size - 3' x 3'
Media - Mixed media
Year 2010

This is my first post of one of my paintings.


Khamis, 1 September 2011

Iklan Raya Haiya BidDoa


Belum terlambat. Selamat Hari Raya. Produk terbaru yang aku direct, Haiya BidDoa. Mari Berdoa dalam bahasa kita. Satu skrip yang sepatutnya Zara cuba sebut Maaf Zabir Matin.. eh.. Maaf Mazir Bahen.. Maher Batin.. err.. Maher Zain..!

Tapi mood pelakon Zara masa tu, adik Indah Batrisha Rostam, kurang baik dan aku tak nak push lebih-lebih.. takut menangis. Ini pun dah dirasakan catchy dan cukup pendek. Idea awal memang makan sampai 40 saat.
Kalau nak tengok lagi, fb.com/HaiyaBidDoa ada sedikit koleksi.
youtube.com/animationlogic pun ada video yang sama.
Kali ni, rendering telah berubah style dari siri Haiya BidDoa yang lain. Rendering kali ni dirasakan lebih cost-efficient dan "cantik pada mata kasar". Tapi teknikal bukanlah tujuan utama 'iklan' ini. Selain mempromosikan Haiya BidDoa, 'iklan' ini bertujuan untuk test market youtube users atau wargamaya. Berapa ramai yang nak kongsi, link, share dan embed iklan ini. Ucapan Ramadhan hari tu dah memcecah seribu lebih dalam masa sebulan - dalam masa 5 - 6 hari kalau tak silap. Iklan raya ni diharapkan amat bolehlah sampai belas-belas ribu dalam sebulan. Jadi, sokonglah usaha kami..
Haiya!!

Khamis, 11 Ogos 2011

farizghazali sekali lagi



dulu farizghazali.blogspot dah wujud dan kemudian dimatikan kerana tidak berhaluan, tidak tertulis dan tidak terkunjung. sekarang diwujudkan semula kerana sudah ada tujuan. berdakwah, menyampaikan, melukis dan berkongsi sini sana. selamat berjaya pada blog sendiri.