Jumaat, 30 September 2011

ARNAB KURA-KURA



arnab kura-kura or kuntum & friends was first develop somewhat ten years ago! 10 years! it was stalled for a long period until we got RTM to air them in 2008. After 3 seasons (39 episodes) and a rating of more than 400,000 viewers at the highest; which makes it one of the most watched local animation content at that belting; arnab dan kura-kura finally got a nod from RTM to continue with its 4th season. Alhamdulillah and make doa all will run smooth.


our first development. a lot have since changed. amazingly, the blue flower survived untouched till today.




Jumaat, 23 September 2011

Sabtu, 17 September 2011

Jalur Gemilang Lintang Pukang!


Tahun ni rakyat menyambut Hari Malaysia. 16 September. Perarakan diadakan pada Hari Malaysia sebab Hari Merdeka jatuh pada hari pertama Aidilfitri. Agak susah nak balik kampung dan berarak pada hari yang sama.

Maka saya penuh bersemangat mengibarkan bendera Malaysia sekeliling rumah sebulan menjelang Hari Malaysia. Ini sekitar rumah saya.




Ini bendera kita. Jalur Gemilang.


Ini pula wajah pereka Jalur Gemilang. Apakah ditiru, diambil inspirasi atau tak disengajakan sama, dengan bendera amerika, saya tak tau.


Yang jelas, kita sebagai rakyat Malaysia tau warna Jalur Gemilang dan tau maksud disebalik warna dan bintangnya. Walaupun ingat-ingat lupa, kita tau. Tapi banyak bendera yang dicetak dan dikibar dalam iklan adalah salah..! Tengok video promo ni..


Kuntum dan Chot dalam video ini pun tau. Jalur merah putih tu ada 8 kat atas dan 6 kat bawah. Barangkali yang tersalah tu tak sengajakan, tapi harap-harap lepas ini tidaklah terjadi lagi perkara seperti ini. (video di atas juga ada kesilapan pada Jalur Gemilang..)

Kek, iklan dan banner kat atas ni semua memaparkan Jalur Gemilang yang salah belangnya. Anwar Ibrahim pun salah benderanya.. Hehe.. Iklan kanak-kanak tu lagi la songsang habis. Kat bawah ni merupakan satu iklan promosi. Ini design atau bendera? Boleh ke buat macam ni? Aku pun tak tau.


Gambar bawah ni pula satu kek yang patriotik..! Tapi belang dia sekadar belang dan bintangnya sekadar bintang. Ini kek "Malaysia asal boleh"..

Beberapa tahun lepas ada keluar kenyataan dari JPM yang mengatakan tak boleh buat kek bendera sebab tak hormat.. nanti dipotong dan dimakan.. ye ke?


Seterusnya satu lagi kes rakyat yang sayang negara tapi kurang prihatin. Projek mamat ni agak menarik dan romantis, tapi sayang, sedikit kesilapan pada Jalur gemilang kita. Harap akan diperelok dimasa depan.

Sekali lagi belangnya sekadar belang. Jalur asal berjalur.


Nama bendera kita ni Jalur Gemilang. Tapi jalurnya pun lintang pukang, mana gemilangnya..?

Dan lain-lain gambar dalam internet yang aku cedok untuk menunjukkan kesilapan dan ketidakperihatinan kita. Bende kecik ke? Aku berpendapat tidak. Kita kenal mak bapak kita setiap inci wajahnya. Kita kenal anak-anak kita sifat dan tabiat. Sebab kita selalu menatap wajah mereka dan kita sayang pada mereka. Samalah..

Ini anak-anak saya. Anak-anak Malaysia, anak merdeka..! InsyaAllah.

Salam.

Ahad, 11 September 2011

Dear Diary:Spring Cleaning

Title - Dear Diary: Spring Cleaning
Size - 3' x 3'
Media - Mixed media
Year 2010

This is my first post of one of my paintings.


Khamis, 1 September 2011

Iklan Raya Haiya BidDoa


Belum terlambat. Selamat Hari Raya. Produk terbaru yang aku direct, Haiya BidDoa. Mari Berdoa dalam bahasa kita. Satu skrip yang sepatutnya Zara cuba sebut Maaf Zabir Matin.. eh.. Maaf Mazir Bahen.. Maher Batin.. err.. Maher Zain..!

Tapi mood pelakon Zara masa tu, adik Indah Batrisha Rostam, kurang baik dan aku tak nak push lebih-lebih.. takut menangis. Ini pun dah dirasakan catchy dan cukup pendek. Idea awal memang makan sampai 40 saat.
Kalau nak tengok lagi, fb.com/HaiyaBidDoa ada sedikit koleksi.
youtube.com/animationlogic pun ada video yang sama.
Kali ni, rendering telah berubah style dari siri Haiya BidDoa yang lain. Rendering kali ni dirasakan lebih cost-efficient dan "cantik pada mata kasar". Tapi teknikal bukanlah tujuan utama 'iklan' ini. Selain mempromosikan Haiya BidDoa, 'iklan' ini bertujuan untuk test market youtube users atau wargamaya. Berapa ramai yang nak kongsi, link, share dan embed iklan ini. Ucapan Ramadhan hari tu dah memcecah seribu lebih dalam masa sebulan - dalam masa 5 - 6 hari kalau tak silap. Iklan raya ni diharapkan amat bolehlah sampai belas-belas ribu dalam sebulan. Jadi, sokonglah usaha kami..
Haiya!!