Sabtu, 31 Disember 2016

Artikel Romantis Hujung Tahun 2016

Tahun ini walau kurang menulis namun penulisan dan laporannya lebih banyak dan lebih mendalam. Terkebetulan aku ada dalam Blogger hari ni dan aku terperasan artikel tahun lepas, maka aku pun menulis, seakan meraikan tulisan akhir tahun, tahun lepas. Andai panjang umur aku tulis lagi tahun depan, mengambil tajuk yang sama.

Rabu, 28 Disember 2016

Lat's Latest Work

Book Cover Obviously.
Lat's latest work is not a cartoon. Lat: My Life And Cartoons is a book with no drawings. I've read it. This is not a review. Maybe it is, but not a good one.

I find Lat's My Life And Cartoons ISBN 978-967-10617-5-6 interesting because, just as a few thousand others, I am a fan.

Lat is a cartoonist. Everybody knows that. I drew his characters closely when I was a kid. Malaysian loves him. I love his work & I love Ujang's work. Both are great local cartoonist. But apart from the cartoonist everybody knows him, I found another thing amusing about Lat. Later in my teenage years, after reading his collections a few times, I realised that Lat is a good story teller. Not only in his writing but also in his composition. So was Ujang - great story teller. So, when I heard about this book, I was excited.


Lat: My Life And Cartoons is written as if he is talking, steering out of a story and back again here and there. Details all his big life events and happenings. But as a story, it lacks the curves or the roller coster. The...

Khamis, 22 Disember 2016

Lakar Wanita


Zuriati Mohamed Shaari menerangkan worknya bertajuk Emoji kepada Dato' Mahadzir Lokman dan
Tuan Haji Said Abu, Pengarah Galeri Shah Alam.

Lakar Wanita merupakan satu pameran lukisan oleh kumpulan all-women artist yang juga diberi nama Lakar Wanita - their first self-titled group exhibition. This group was founded early this year by Zuriati Mohamed Shaari and Hidawati Amin. Juga dianggotai oleh 5 orang anggota lagi. Mereka adalah, Prof Dr Norwani Nawawi, Noriza Arzain, Elliza Hashim, Siti Hajar Abd Rahman dan Suhairi. Kesemua mereka merupakan pensyarah dari UiTM, Shah Alam dan seorang alumni. Pameran ini mengumpulkan hasil karya mereka yang terbaru dan setiap seorang mempunyai style dan stroke masing-masing yang sangat terasing antara setiap artis.

Dari kiri: Kurator Galeri Shah Alam Iszuan, Siti Hajar, Mahadzir & Tuan Hj Abu.
Artis Noriza tidak hadir kerana sakit.


Pameran yang diadakan di Galeri Shah Alam ini bermula dari 5hb Disember ke 13hb Januari 2017. Official opening pada 14hb Disember tempoh hari dan telah disempurnakan oleh Dato’ Mahadzir Lokman. Dihadiri oleh pelajar-pelajar UiTM, beberapa artist wanita, kawan-kawan

Rabu, 14 Disember 2016

Tips Piala Seri Endon


Piala Seri Endon bukan Piala Sri Endon dan bukan Piala Seri Hendon. Pertandingan PIALA SERI ENDON atau disingkatkan sebagai PSE 16 ini juga merupakan medan pertemuan kawan-kawan lama dari industri dan dari alma matter masing-masing.

Katergori yang dipertandingkan dalam PSE 16 ini adalah Fesyen, Kraf dan Penghabis Lembut atau Kemasan Lembut atau lebih familiar dengan istilah Soft Furnishing. Pertandingan ini memerlukan lakaran tentang produk yang akan dihasilkan dan contoh kain batik untuk submition awal. Seandai

Selasa, 6 Disember 2016

Piala Seri Endon 2016

Soft Furnishing entry yang memenangi tempat ke 3 itu.

Piala Seri Endon 2016 baru sahaja berakhir minggu lepas. Tahniah diucapkan pada semua pemenang dan tidak luput juga tahniah saya pada peserta semuanya. Tahun ini, peserta favourite saya, Zuriati Mohamed Shaari bersama rakan sepasukan Hidawati Amin telah memenangi tempat ke tiga dalam kedua-dua kategori yang disertainya – penghabis lembut (soft furnishing) dan kraft. Zuriati telah memenangi pertandingan ini sebanyak 6 kali sejak mula dipertandingkan. Beliau telah terpilih ke peringkat akhir setiap kali menghantar penyertaan. Satu pencapaian. Tahun 2011 Zuriati Shaari, juga

Khamis, 17 November 2016

Majlis Akal Budi Seni & Pelancaran Buku Sejarah Animasi

Rossli, Marzuki, Zahir, Amier Hamzah, Sham Along dan aku.
Gambar diambil dari Jeda.my

Maka separa terlancarlah (aku tak tau nak translate soft launch) buku sejarah animasi, From Mouse Deer to Mouse: 70 Years of Malaysian Animation tulisan Hassan Abd Muthalib. Bacalah artikel berkenaannya sini:

Majlis Akal Budi Seni Raikan 15 Karyawan ASWARA Termasuk Hasil Animasi Nasionalhttp://jeda.my/20163977/

https://amanz.my/2016124418/

review saya: http://farizghazali.blogspot.my/2017/02/from-mouse-deer-to-mouse-70-years-of.html

Selasa, 15 November 2016

The Great Sultan 1453 – Perang Varna: Ulasan Buku


The Great Sultan 1453 - Perang Varna. Tangan aku
di situ untuk menjelaskan kadar banding buku.
Satu perkara yang diabaikan dalam kebanyakan packaging design.


Hari minggu lepas aku sibuk keluar masuk beberapa gedung buku. Enam kesemuanya. Aku mencari buku teks darjah 2 untuk menggantikan buku anak aku yang hilang. Sebelum ini aku hanya baca kes ini terjadi pada parents lain, kali ini giliran aku pulak. Sebalik menyelak-nyelak mencari buku teks, aku terselak satu komik, atau lebih rapat istilahnya kepada graphic novel, berbahasa Melayu. Di sini aku nak ulas sedikit berkenaan graphic novel The Great Sultan 1453 – Perang Varna. Dilukis oleh Handri Satria. Melihat pada namanya aku percaya artist ini berasal dari negara jiran kita, Indonesia. Graphic novel ini terbitan Humaira Publication. Harganya RM25.00 sahaja (amat murah !) dan diterbitkan pada pertengahan tahun ini.

Buku, komik atau graphic novel atau apa jua istilah yang ingin diberikan ini seharusnya anda ...

Selasa, 25 Oktober 2016

15th France Animated Film Festival in Malaysia


L-R: Hassan, Usama of Ajen Ali, Duchemin of France Embassy, Myself and Desmond of
Appxplore Games. Sitting in foreground is Jean-Pierre Dumont (Director of AFKL).


Alliance Française de Kuala Lumpur (AFKL) and FINAS, in collaboration with the French Animated Film Association (AFCA) and Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) organised the 15th France Animated Film Festival on the 21st October.

http://kr8tifexpress.com/article/515
the link to the article

I was invited to be one of the speaker together with Usama Yasin Zaid (Founder of Wau Animation), Desmond Lee (Managing Director of Appxplore Mobile Game Development Studios), Hassan Muthalib (Filmmaker) and Guillaume Duchemin (Audiovisual Attache at the French Embassy in Singapore).

And like most forum, it was not a yes no answers. Elaboration tend to get lengthy and messy. Just as..

Selasa, 18 Oktober 2016

Main Lego. Inktober.

Sebagai meraikan bulan #inktober dan memeriahkan #inktobermalaysia scene
aku enjutkan beberapa hasil tertangguh
selepas beberapa minggu.
Tema minggu ini adalah
siblings playing lego.

Esok ada paper lagi. Peperiksaan akhir tahun. Malam ni main kejap.
Kejap je. Hutang birthday present dapat time yang salah.
Mama satu orang cikgu rumah sambil lipat baju. Ini bukan melukis
with the models infront of me. Diorang dah tidur baru lukis.

Chinese ink on sketchbook.



aku suka je lukis pakai pen. Ni main lego berdua. Lukis sambil tengok gambar dalam phone.
Proportion lari. Walaupun bercanggah dengan hukum, aku rasa proportion
aku better tanpa reference gambar.

Ink on sketchbook.



Satu sketch sebelum mandi. Selepas mandi, tapi bukan semasa mandi.
Zahin main lego.

Chinese ink on sketchbook. Jangan tanya berapa gram. 

Self portrait main lego.




Sabtu, 10 September 2016

Juri Best Editing

Aku satu malam tu, dalam dok surfing channel TV aku tersinggah kat satu rancangan anugerah tempatan. Yang mana aku tak ingat (atau mungkin sengaja tidak mahu ingat)

Teringat yang aku pernah tempoh hari diberi mandat menilai hasil karya dokumentari dalam satu pertandingan. Aku menjadi juri untuk menilai best editing. Selepas beberapa belas tahun terlibat dalam dunia yang melibatkan editing baru aku perasan satu benda. Kita sebenarnya tidak akan boleh nilai hasil editing yang baik melalui final product itu sendiri. Betul ke ?

Isnin, 22 Ogos 2016

Hassan Muthalib: Sejarah Animasi Malaysia Bermula

Hassan Muthalib bukan rekaan tapi betul-betul kejadian.

Hari itu aku duduk bersama Hassan bin Abdul Muthalib selama 3 jam setengah !! Selesai proses ‘temuramah mengejut’ itu aku terpaksa sun-bathe kat luar. Sejuk duduk dalam aircond lama sangat.
Beberapa tahun lepas aku pernah, dalam satu majlis keramaian, menerangkan pada kawan dan jiran bahawa Hassan Muthalib adalah ‘orang betul’ dan bukan sekadar fictional character dalam cerita Mamat Khalid. Kami sedang bercerita pasal Hantu Kak Limah Balik Rumah (ke Zombi Kampung Pisang? Ke Estate? Cerita Mamat Khalid aku tak dapat nak bezakan) dan intronya melekeh-lekehkan Hassan Muthalib.

Khamis, 14 Julai 2016

Gambar P.Ramlee Rare II


Lagi gambar rare P.Ramlee diambik ketika pameran masa tu. Semua gambar telah di crop supaya ada rasa teruja nak pergi tengok exhibition dia nanti. Senyum.

Masa shooting.
Ada banyak lagi. Click untuk terus baca.

Rabu, 13 Julai 2016

Majalah Hiburan Yang Rare

Satu ketika dulu Shaw Brothers pernah menerbitkan siri-siri majalah kecil (zine) bagi setiap wayang filem yang dikeluarkan mereka. Buku ini diterbitkan sekitar tahun 1950an. Buku ini sangat rare. Aku bukan peminat filem namun buku seperti ini menarik. Kini dalam simpanan Kursi P.Ramlee Aswara.


Selasa, 28 Jun 2016

Jangan Tipu Saya: Digital Drawing


Kambing hitam ni semua tulang dia besi. Logik wife aku satu hari kami melalui pekan Kuala Krai. Itu yang dia percaya sebab masa kecik dulu, pakcik dia pernah cakap, kambing hitam ni semua tulang dia besi. Alasan  Si Pakcik bila ditanya kenapa kambing ni semua tak takut ke kena langgar kereta ? Merujuk kepada kambing yang suka hati lintas jalan.

'Tipu' Si Pakcik ini terpegang oleh anak kecil itu beberapa lama jugak. Wife aku actually percaya kambing hitam semuanya bertulang besi. Masa dia kecik la.

Pasti ada kesan momok momokan ayah pasal hantu. Takut-takutan ibu pasal 'kena tangkap polis'. Conclusion-nya kami suami isteri tekad tidak menipu anak. Maka, kalau aku bergurau, cakap immediately lepas tu kata gurau. Kalau aku tak tau, cakap aku tak tau. Kalau aku tak nak cakap, aku suruh diorang pergi kemas bilik.

Tapi sebenarnya lukisan aku itu lebih berperasaan politik.

Isnin, 13 Jun 2016

Ajep dan Filem Animasi Terbaik Asia Pasifik

Ajep bergaya Menteri Menafikan.
MARDI terletak di area Serdang, Selangor berdekatan UPM. Jalannya pun dinama Persiaran UPM-MARDI menandakan kewujudannya lama sangat dah di situ. MARDI merupakan satu agensi kerajaan yang umum tahu berfungsi sekitar bidang pertanian dan penyelidikan. MARDI umum tahu, ada MAEPS. Satu tempat ekspo di Serdang yang dulunya terkenal kerana MAHA. Sekarang bukan sekadar MAHA, pesta buku, jualan raya, ekspo education, comic-con, fiesta tudung, bazar hipster pelbagai sudah dijalankan kat MAEPS. Namun umum tidak tahu, MARDI mempunyai seorang pegawai tadbir yang suatu ketika dulu merupakan award winning animator - regional level..!

Isnin, 30 Mei 2016

Kamera P.Ramlee

Sedang berlangsung di ASWARA sehingga pertengahan Jun adalah Pameran P.Ramlee 87 Dalam Kenangan. Aku bukan fan. Tapi menatap gambar lama dan barang dulu duluan satu passtime yang seronok. Dan lihatlah camera yang diguna oleh Allayarham Tan Sri P.Ramlee ini.



Barang-barang ini terpamer di Aswara sekarang. Difahamkan barang ini sebenar dalam simpanan

Khamis, 17 Mac 2016

Bagaimana Menilai Harga Sebuah Karya

Bersama Pak Yusof Gajah.

Satu talk yang melibatkan Pak Yusof Gajah, Zahuri Harun, Aris Aziz (PERUPA) dan Raduan Norudin (PERUPA) telah diadakan sehari dua lalu. Satu talk yang dibarisi orang-orang hebat dalam seni tampak tempatan. Maka ada soalan dari seorang pelajar pada Pak Yusof Gajah.

"Bagaimana satu karya atau satu painting itu dinilai dan diletak harga ?"
begitulah lebih kurang soalannya.

Satu karya itu dinilai menurut ego pembelinya.

Ringkas, tepat dan berpengalaman jawapan orang tua dunia seni tampak Malaysia !

Isnin, 29 Februari 2016

Seyogia: Ulasan Buku

Kelmarin aku berada dalam bas ke Johor. Sepanjang 5 jam perjalanan aku settle baca buku terbitan Lejen Press ni. Dua puluh ringgit beli dan habis baca dalam 5 jam. Bertahun tulis dan hanya dapat 10% dari royalti buku. Berbaloi ke? Aku berbaloi. Penulis aku tak tau la.

Novel Seyogia bersama ikan laga betina.

Aku sebenarnya tergolong dalam masyarakat yang hanya melihat buku sebagai suatu objek atau alat yang mengisi masa lapang” menurut kata penulis Karl Agant. Dan kelmarin aku ada masa lapang di dalam bas.

Sinopsis cerita buku-buku publisher indie ni kadang-kadang merapu. Bukan sinopsis pun. Tajuk pun blur, cover pun takde indication dan sinopsis pun macam tak sinopsis. (Seadilnya kesamaran sinopsis tidak hanya tertakluk pada buku cerita dari publisher indie saja)

Aku beli atas dasar 'belasah je la..' Sebab dah maghrib, kena balik. Sebenarnya ada juga advantage dalam kekurangan sinopsis cerita publisher indie ni.  Kita baca tanpa tahu cerita, tanpa boleh agak ending. Kalau bernasib baik, happy lah semua. Kalau tak, bertambahlah lagi satu buku yang tak habis baca pada rak kat rumah.

Sinopsis Seyogia karya Amal Hassan ini pun agak tidak menjelaskan jenis buku dan expectation pada isinya. Dah habis baca, baca balik sinopsis tu baru faham. Aku yang slow rupanya.

Seyogia merupakan satu novel rintihan anak muda yang penuh masalah-masalah cliche. Tapi penceritaannya tetap menarik kerana ada twist sini sikit, sana sikit. Ada satu dua plot yang dirasakan over, ada satu dua tempat yang dirasakan perfect sangat. Penceritaannya agak meleret di tengah-tengah cerita tapi aku OK je. Style masing-masing.

Aku pun tak berapa tahu erti maksud Seyogia. Biasa dengar agaknya di kuliah masjid-masjid. Biasanya dalam kitab-kitab yang diterjemahkan zaman bahasa melayu lama. Dan macam pernah baca pada penulisan Gila-Gila dulu dulu. Entah.

Jengahan pada google memperjelaskan erti Seyogia. Selayaknya kata Dewan Bahasa. Selayaknya dia yang terpilih mewakili kami kaum nelayan – contoh.

Seandainya anda suka cerita pasal remaja-remaji ini, seandainya anda cenderung kepada cerita-cerita 'quite disturbing' (sepertimana abang aku describe buku-buku publisher indie) ini, silakan lah.


Selasa, 23 Februari 2016

Orang Lama Dalam Industri Animasi Malaysia

Aku lama dah dengar nama Pak Mat. Sejak-sejak aku masih setahun jagung dalam industri. Memang aku tak tau banyak pasal Pak Mat. Tapi nama dia selalu jugak timbul. Timbul bersama gelaran 'bapak aku' dan 'lecturer aku'. Mana taknya, anak Pak Mat, Dan, merupakan member sekerja aku masa buat post produciton dulu. Pelajar praktikel masa tu semua student Pak Mat. Baik dari UiTM mahupun dari Kolej Yayasan Melaka KYM.

Nama Pak Mat juga timbul bila senior senior industri masa tu (kuncu bos aku) sesekali menceritakan kekelakaan Pak Mat. Aku sebenarnya pernah bertemu Pak Mat sekali masa tengah animate di satu ofis di Kelana Jaya dulu. Pak Mat dan kawan-kawan dia datang atas urusan apa ntah dan sembang kuat. Diorang duduk sembang dalam bilik aku tengah animate. Masa tu bilik kat ofis tak banyak, ofis tak besar, maka itu sajalah tempat yang ada. Diorang sembang dan aku tumpang gelak.

Rabu, 17 Februari 2016

Mat Sentul

Ditemuramah oleh Kidol sedang aku
memangku camera.
Di mana Mat Sentul sekarang? Mat Sentul ada di Larkin, Johor.

Bersama-sama pensyarah fakulti animasi dan multimedia ASWARA dan penggiat animasi dan VFX dari ANIMAS kami telah beramai-ramai menziarahi Pak Mat Sentul di rumahnya semalam. Kami disambut meriah dengan Pak Mat Sentul sudah pun bukak gate dan menunggu di luar rumah. Air dan karipap sedia terhidang.

Orangnya sekarang kecil dan fragile. Agak diam, perlahan dan nampak blur pada awalnya namun Pak Mat Sentul terus ceria dan 'animated' semula setelah beberapa minit. Warm up period kot.

Mat Sentul yang terkenal dengan suara dari iklan Tora dan Dindang pada tahun 1980an dulu merupakan penggiat seni belakang tabir yang pertama (atau antara yang pertama) membuat kesan khas. Atau dalam bahasa biasa-biasa, Mat Sentul adalah pioneer dalam VFX Malaysia.

Beliau, bila di tanya masih mampu menjelaskan secara terpeinci perihal cara pembikinan VFX ketika itu. "Yang letrik tu macam mana Pak Mat buat? Yang karen tu?" tanya Black, VFX artist, dengan bersungguh.

Maka Pak Mat Sentul menceritakan caranya. Lukis frame by frame. Animate. 25 frame per second. Lukis dengan white ink. Exposed filem la.. Semuanya masih boleh dijelaskan. Satu pemahaman teknikal yang ramai graduan animasi sekarang pun masih tak faham..!!

Berapa ramai aku dapat pelajar praktikal yang masih ternganga bila mana di tanya berkenaan frame per second sebenarnya.

"Nama Mat Sentul ni sebenarnya Cikgu saya bagi," kata Pak Mat menjawab soalan.

Diceritakan perihal kawasan sekolahnya yang ada satu pokok buah sentul. Dan dia terkantoi satu hari itu dengan buah sentul penuh dalam baju sekolahnya. Maka cikgu menggelarkannya Mat Sentul.

"Pakcik saya sorang tu pun orang panggil Mat Sentul. Sebab duduk di Sentul." Cerita Pak Mat lagi.

Mat Sentul masih sempat buat lawak dan magic tricknya. Menjadi ! Mat Sentul juga sempat menunjukkan bakat berkartunnya bilamana Kidol mintak untuk sign sketchbook peribadinya. Ziarah kami menjangkau hampir 1 jam setengah. Takut-takut dia kepenatan kami cepatkan proses temuramah.

#sejarahanimasimalaysia


Suaranya agak perlahan dan berumur sekarang.


Sekali ada sticker Cenfad pada kereta Pak Mat.
Satu institusi seni yang hilang tiba-tiba
dan tanpa berita sehingga kini.

Rabu, 10 Februari 2016

Sejarah Animasi Malaysia

Sejarah animasi kita sebenarnya tidak tertulis secara formal di mana-mana. Akan datang insyaAllah. Aku tengah work dengan Pak Hassan Muthalib berkenaan bukunnya yang bakal terbit tahun ini. Buku yang dah sejak 7-8 tahun ni aku dengar akan keluar tapi tak keluar-keluar lagi. Soon insyaallah.

Sejarah kita tidaklah begitu lama dan masih boleh untuk kita list down semua yang terlibat. Sejarah kita tidaklah begitu megah tapi ada dan perlu ditulis.

Aku sedang mencongak-congak untuk menyediakan satu tempat, seumpama blog, atau wiki, agar semua yang terlibat dalam perihal animasi tanahair boleh sendiri menulis dan menyumbang pada koleksi sejarah. History is written by the victors, kata pepatah Mat Saleh. Secara kasar membawa maksud, sejarah itu ditulis oleh mereka yang berjaya. Betul la.

Perhimpunan Kuning, Bersih dan seumpamanya kini dicatatkan sebagai satu pemberontakan terhadap kerajaan. Laporan dan penulisan berkenaannya merujuk kepada protestors ini sebagai penjenayah. Andai kerajaan bertukar esok-esok, protestors ini jugalah akan menjadi wira dan disanjung kegigihannya.

Maka aku bercongak lagi untuk menyediakan satu medan dimana sejarah animasi ini boleh semua orang industri dan tenaga pengajar menyumbang padanya. Biar buruk atau baik, gagal ke berjaya ke, at least ada satu saluran bebas bercerita.

Congak lagi.

kisah terbaru
buku sejarah animasi dah keluar
http://farizghazali.blogspot.my/2017/02/from-mouse-deer-to-mouse-70-years-of.html#more

http://farizghazali.blogspot.my/2016/06/ajep-dan-filem-animasi-terbaik-asia.html

Ahad, 7 Februari 2016

Tips on Giving Food For The Homeless in KL



Victoria Institution Food For The Needy. Victoria Institution is a school in KL. We are the old boys. KL is KL la.

Giving food to the needy is good. We did it twice. The first was in Ramadhan last year and recently during Chinese New Year. If you are planning to do it, these are some tips. Or more like some

Isnin, 25 Januari 2016

ENLIGHTEN 810 - Unboxing And Time Lapse Building


Hari-hari cuti bersama anak-anak melayan Enlighten. Selepas beberapa set maka perasan lah kami kekurangan Enlighten berbanding Lego. Kekukuhannya tidak seberapa.