Ahad, 17 Jun 2018

Koleksi Sampul Raya 2010

Kebarangkalian hobi ini bermula dengan tidak sengaja amatlah tinggi. Tapi diteruskan dari tahun ke tahun dengan harapan boleh satu hari nanti menyumbang kepada research phd sendiri, atau dimanafaatkan untuk research orang lain.

Koleksi sampul raya tahun 2010 sikit. Ada kemungkinan sebahagian dikeluarkan pada tahun sebelumnya tapi dapat kat anak aku tahun 2010, maka aku dokumentasikan sebagai Koleksi Sampul Raya 2010.

Angpau Bank Islam

Rekaan Sampul Raya Jusco 2010
Pasaraya AEON yang terkenal sekarang dahulunya dikenali sebagai pasaraya Jusco - Jaya Jusco sebelum-sebelumnya. Jusco memangpun merupakan pasaraya dibawah syarikat AEON. Jusco di Malaysia kemudiannya melalui proses penjenamaan semula pada Mac 2012. Sampul raya Jusco bercorak ala batik lepas ini meletakkan kedua-dua logo AEON dan juga JUSCO serta servis maxValue pada design sampul rayanya.

Sampul Raya MAA Takaful.
'Angpau' MAA Takaful bermutu tinggi, dengan finishing cetakan Spot UV. Sayangnya aku ambik gambar sambil lewa maka hasilnya tidak cantik. Menampakkan rekaan rumah melayu dan tulisan ala khat 'Aidilfitri' dimana A nya adalah sebahagian dari bumbung rumah itu. Sebelum itu adalah perkataan 'Selamat Hari Raya'. Saya jangkakan ia bertujuan menghasilkan satu ayat penuh Selamat Hari Raya Aidilfitri. Agak amatur rekaannya. Nevertheless, pemilihan warna, jenis kertas serta finishing yang mahal menyelamatkan design ini keseluruhannya.

Dibelakangnya ada  logo Gemilang Empire bersama MAA Takaful. Apa itu Gemilang Empire aku tidak banyak research dan tidak banyak tanya. Mungkin ada pembaca yang mahu berkongsi maklumat, silakan.


Sampul Raya Maybank tahun 2010
Tahun 2010, aku menerima 2 jenis sampul dari Maybank. Yang ini ada satu logo khas menyambut jubli emasnya pada tahun semasa. Manakala satu lagi simple 2 colour print hijau dan gold.


Sampaul Raya Petronas 2012
Petronas pada tahun ini menggunakan design direct to the point.. Effective namun bila diteliti nampak seolah design ini datang dari hasil mesyuarat ahli-ahli koprat yang bersikap 'I pay I get to Decide' dan 'Aku Juga Nak Kasik Pendapat dalam Meeting ini Agar Nampak Pandai dan Menyumbang'. Kita maklum Petronas sentiasa professional dalam penerbitan umumnya. Mereka meletakkan kepercayaan pada orang kreatif. Iklan mereka, baik cetak mahupun di media skrin, amatlah menarik. Aku ingin tekankan penggunaan Effective dan seolah pada awal ayat tadi.

Design sampul raya 2010 mereka ada gerbang Moorish (Islamic), ada KLCC dan ada Masjid Asy-Shakirin. Tepat. Sudah.


Seperti juga Maybank tadi, saya dapat 2 jenis sampul raya dari UiTM tahun ini. Pertama, sampul yang direka oleh Jabatan Komunikasi Koprat nya. Menggunakan warna warna kopratnya dan bentuk geometrik menghasilkan ilusi corak beralun. Dibelakangnya ada tertulis Entrepreneurial University of the Year mempromosi kejayaan UiTM.


Dan satu lagi adalah sampul raya yang direka dan dicetak oleh Jabatan Teknologi Percetakan, Fakulti Seni lukis & seni Reka, UiTM Shah Alam. Designnya lebih menarik dengan pemilihan skima warna yang lebih 'mahal'. Rekaan sampul ini continuous ke bahagian belakangnya. Pada bahagian bawah adalah logo UiTM dan logo School of Design senditi.





Khamis, 31 Mei 2018

List of Malaysian University Offering Animation Courses

ASWARA (Akademi Seni, Budaya & Warisan Kebangsaan)
http://www.aswara.edu.my/webportal/ms/
Located in the heart of Kuala Lumpur, ASWARA is a government agency offering only art related courses. Cheapest fees around.

Diploma Animasi
Degree Animasi
Degree Seni Permainan Digital (Games Art)



KOLEJ TEKNOLOGI ALPHA
http://www.kolejteknologialpha.edu.my/
Seremban 2. The lecturers are all skilled and have industrial experience. Serious players.

Diploma Animasi



MMU
https://www.mmu.edu.my/
Cyberjaya. Alumni includes those who created Upin Ipin, Ajen Ali & Boboiboy.

Bachelor of Multimedia (Hons.) (Animation and Visual Effects)


THE ONE ACADEMY
http://www.theoneacademy.edu.my/
Diploma in Digital Animation


FITA, UITM (Fakulti Filem, Teater & Animasi)
Shah Alam


USM

UNIMAS
UMK


Selasa, 22 Mei 2018

Sembang Kencang


Arakian maka bercakaplah orang-orang pakai jari.
Muka dibalik pisi.
Keluarlah segala macam seranah sumpah hamun dan maki.
PRU itu hari.

Aku ingat nak suruh wife aku carik kueh koci.
Sebab it rymes dengan ritma lain.

Rabu, 2 Mei 2018

VR sketches


Ada tiga orang.
Satu laki dua perempuan.
Ada sedang mengarang.
Seorang cuba mengumpan.

Dalam tiga batang
Lampu bulat bergantung
Gandum dalam gantang
Kita bakar sampai rentung.


Perempuan itu rambut panjang.
Perempuan itu kuning.
Perempuan itu sedang menggapai.
Tulang ikan alam VR.

Ini bola melantun
Kalau tak dipegang habis memancut
Ini bukan pantun
Kalau takde bayang takde maksud

Selasa, 10 April 2018

Senarai Animation Company Malaysia

update list: Mei 2018

ANIMONSTA
http://www.animonsta.com/
Animation studio yang telah menghasilkan Boboiboy
Cyberjaya.


ANIMAPOINT
http://www.animapoint.net/
Finland based with studio in Malaya. 3D Animation.
Movie & series. Located di The Strand Kota Damansara.



BRAINY BONES STUDIOS
http://brainybonesstudios.com/
3D Animation studion in Cyberjaya.
Educational series. I think it has something to do with Brainy Bunch.
Sama je uniform colour.



DIGITAL DURIAN

http://digitaldurian.tv/
3D animation in Cyber. Creator of the famous Didi & Friends.. if you have 3 years old you'll know.

DREAMATIX STUDIO
https://www.facebook.com/ngimpian/

mydreamatix@gmail.com
A new studio. 2D animation. Subang Jaya.

Selasa, 6 Februari 2018

Seni Lukis & Seni Reka: Antara Minat dan Suka-Suka

Pengalaman bertemu pelajar lepasan SPM di Karnival Pendidikan Tinggi Negara KPTN tempoh hari. Ramai yang masih ragu-ragu samada mereka ada minat atau bakat dalam bidang seni. Rata-rata pelajar kurang faham mentafsir apa itu minat dan apa yang dikatakan suka-suka. Selalunya bila ditanya berkenaan minat melukis, pelajar akan mengangkat dahi, mata melihat atas sedikit, berfikir dan perlahan-lahan berkata, "Minat." Kurang tegas dan separa percaya.

Seni merupakan satu bidang yang luas. Biasanya merujuk kepada satu kepakaran yang melibatkan kemahiran menggunakan tangan untuk menghasilkan sesuatu yang indah. Bagi pelajar lepasan SPM, seni merupakan satu cabang ilmu yang ditawarkan oleh kebanyakkan IPTA dan IPTS seluruh negara. Seni sebagai satu bidang pembelajaran biasanya terbahagi 2. Seni persembahan dan seni tampak. Seni persembahan adalah tarian, muzik, lakonan dan seumpamanya. Manakala seni tampak lebih luas, dari seni reka grafik, seni halus, seni logam halus, seni tekstil, seramik termasuklah animasi. Kelompok seni tampak ini asasnya adalah melukis.

Saya rumuskan:

Minat Melukis
Sentiasa melukis - pada buku teks, buku kerja, kertas soalan SPM, pada waktu lapang, pada malam hari, kadang tahan mengantuk kerananya.

Suka Suka
Melukis hanya bila bosan.

Minat Melukis
Ada keinginan untuk menunjukkan/share hasil karya

Suka-Suka
Kurang keinginan untuk menunjukkan/share hasil karya

Minat Melukis
Ada rasa ingin improve. Mula meniru lukisan artis lain.
Mula merujuk dalam melukis. Tengok pokok jambu dan lukis pokok jambu, bukan dari imaginasi.

Sudah mula detailing.
Watak pakai baju apa, bawak beg jenama apa.

Sudah mula menyimpan hasil karya. Sudah mula ada sketch book.

Sudah mula cuba upload karya dalam deviant art, art station dll.

Pada pelajar lepasan SPM, hati-hati pilih kursus anda. 

Isnin, 22 Januari 2018

Senarai Lokasi KPTN 2018

Berikut adalah tarikh dan lokasi KPTN 2018 - Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2018.


Sabah (Tawau)     27 - 28 Januari          Eastern Plaza, Tawau
Sarawak (Miri)      27 - 28 Januari          Permaisuri Imperial City Mall, Miri

Melaka                    3 - 4 Februari            Melaka International Trade Centre (MITC)

Perlis                   10 - 11 Februari       Universiti Malaysia Perlis
Kedah                 10 - 11 Februari       Universiti Utara Malaysia

Johor                  24 - 25 Februari       Persada Johor
N9                      24 - 25 Februari       Politeknik Nilai

Terengganu           3 - 4 Mac        Universiti Malaysia Terengganu
Pahang                  3 - 4 Mac        Universiti Malaysia Pahang

Pulau Pinang       10 - 11 Mac   Politeknik Seberang Perai
Kelantan              10 - 11 Mac   USM (Kubang Kerian)

Sabah (KK)          17 - 18 Mac   1Borneo Hypermall
Labuan                17 - 18 Mac   Komplek Ujana Kewangan

Selangor           31 Mac - 1 April        UiTM Shah Alam

Perak                             7 - 8 April       Amanjaya Convention Centre, Ipoh
Sarawak (Kuching)        7 - 8 April       CityONE MegaMall Exhibition Centre



Karnival bermula jam 8 pagi ke 5 petang