Rabu, 17 April 2013

1300 vs 1800


17 April 1996 - This is drawn upside down.
I was not aware then, but drawing up side down is another way to train the hand to draw what the eyes see.
Di lukis menggunakan tangan kiri. Ade beza?

Sketches di atas dilukis 17 tahun lepas. Selamat Hari Jadi Skethes. Kalau ada yang baru dilahirkan masa tu, sekarang tengah study untuk SPM. SPM tak ajar kita semua. Aku pun baru tau beza antara nombor 1-800 dan 1-300.
Sebenarnya aku tau dah, cuma sekarang aku baru tau betul-betul.
Dan baru rasa tertipu sikit-sikit.

Nombor 1-800 adalah toll free number. Panggilan percuma.
Nombor 1-300 adalah flat rate local call number.
Bermakna, kita di JB akan dikenakan bayaran 4 sen seminit. Kalau di Simpang Pulai pun 4 sen. Di Keningau pun 4 sen.

Flat rate hanya (dengar cerita orang) kalau menggunakan TM fix line.
Untuk mobile, lagi mahal.

Maka, TM customer service menggenakan bayaran kepada kita untuk mengadu pasal dia.
Seolahnya, andai TM melakukan kesalahan dalam bil kita, kita ke TM point, nak masuk ambik nombor, dia suruh kita bayar 40 sen. Lepas tu 1-300 call TM ni ada iklan masa menunggu operator.
Tak adil.

Jadi, nak complain masalah pada TM, nak order McD, order PhD dan macam-macam lagi, kita kena bayar. Ini bukan customer service. Ini customer pay for service.
Sikit-sikit rasa kena tipu.
Rasa kena tipu sikit-sikit..



Selasa, 16 April 2013

Sketch - Budak OKU & Alien

Sketch sekitar 2011

Colours should not be included
With his dad
 Sketches on A4. Ink on paper. Early 2011. Fading on the wall so I might as well scan it in.

Khamis, 11 April 2013

This Is No Stroke

I really could not recall doing this, and most of the sketches...

This Is No Stroke
12 April 1996

Written in between the doodle is 'This Is No Stroke'
I can guest that this is a sketch to get in the mood. Most can draw with ease, maintaining their stroke and style all the way. I tend to lose and change my stroke. Moody hand.



Khamis, 4 April 2013

Najib Series


Najib Series 4 April 1996

Najib is my room mate. So he's always a ready model.
Not the Najib PM. He's not my roomate.

Selasa, 2 April 2013

Sketch - Self Me

Choosing the right party to elect is like choosing the better cigarette. Any brand will get you cancer.
Now put your legs on the ceiling.

1996

Isnin, 1 April 2013

Wiki Wants Money


"A decade after its founding, nearly 400 million people use Wikipedia and its sister sites every month – almost a third of the Internet-connected world." http://wikimediafoundation.org
Microsoft, google, apple and those computer related company should be putting money into wiki. Problem solve.